Behandling/ Träna/Rehab

Första besöket

Legitimerad kiropraktor (BSc, MChiro, England)


Vid ditt första besök hos kiropraktorn får du fylla i ett hälsoformulär där du beskriver hur länge du haft dina besvär, hur de uppkom samt om du tidigare haft något trauma. Om möjligt, medtag tidigare röntgen svar.

 

Efter historik (anamnes) och undersökning ställs en diagnos. En röntgen kan ibland rekommenderas, te x efter ett trauma.

 

Vid akuta eller besvär är det vanligt med några täta behandlingar med en  uppföljning. Efter en behandling bör du känna en ökad rörlighet. En känsla av träningsvärk vid/över behandlingsområdet är också vanligt. En kiropraktor behandling ska inte göra ont eller smärta.

I det akuta skedet ges avlastande övningar och det är viktigt att röra sig så mycket som möjligt, te x promenad. Att sitta stilla brukar förvärra symptomen. Om du har utstrålande värk eller domningar i arm eller ben, bör du försöka undvika rörelser som förvärrar eller ökar utstrålningen.

När din smärta minskar och rörligheten ökar, kan kiropraktor behandlingen kompletteras med belastande övningar, rehab i gymmet. Akupunktur/nålbehandling kan med fördel komplettera behandling/rehab för att minska smärta i mjukdelar (muskler), som ofta är stela. Stötvågsbehandling eller kinesiotejp kan även komplettera besvär.

Försök att följa den vårdplan som planerats för just dig. Återfall är vanligt och störst risk inom ett par veckor efter den första, akuta episoden.

Förebyggande behandling kan vara ett alternativ, framförallt om du haft flera tidigare episoder av t ex ryggsbesvär. 


Kiropraktisk manuell behandling

Den huvudsakliga behandlingsmetoden är kiropraktisk manuell behandling (s k manipulation eller justering). Den består av en snabb och kontrollerad rörelse som ofta, men inte alltid, följs av en knäppning från behandlad led. Denna knäppning tros bero på en tryckutjämning i berörd led. Det finns även kompleterande tekniker som kiropraktorn använder enskilt eller i kombination med kiropraktisk manuell behandling (se nedan). Vilken teknik som används beror på diagnos och underliggande orsak till dina besvär.Mobiliserings teknik

Ledmobilisering är en långsam, passiv och mjuk rörelse mot en led eller muskel för att öka rörligheten och skapa avslappning. Vid mobilisering använder kiropraktorn ibland olika hjälpmedel. Behandlingen är alltid individanpassad.  Redskap som kan fokusera ett tryck över triggerpunkter (s k muskelknutor) och/eller ge en svag, kontollerad stöt över besvärsområdet används ofta i kombination (se aktivator behandling)


Nålbehandling

Utförs med sterila engångsnålar och sätts i muskulära besvärsområden,

s k triggerpunkter. En triggerpunkt är ett lokalt irritabelt område i muskler,  som är sammankopplad med ett spänt muskulärt band.

Samma sorts nålar används vid traditionell kinesisk akupunktur som är en annan typ av behandling


Aktivator

En varsam kiropraktisk behandlingsmetod. Instrumentet utför ett svagt, kontrollerat tryck över besvärsområdet.


Kinesiotejp

Elastisk sporttejp som appliceras över besvärsområdet för att stärka och förbättra hållningen


Rehab träning

Om du vill rehabilitera en skada, bör du först genomgå en grundlig undersökning.


Beroende på  vad undersökningen visar, samt individuell målsättning, kan det bli rekommenderas kiropraktisk behandling för att t ex öka rörligheten av ryggens leder, separat eller i kombination med rehab träning av tex  bålstabilitet, höft-, knä- fotställning eller halsrygg- eller skuldra/axel.


Stötvågsbehandling

Mer info kommer strax. 


Vanliga frågor: Varför har jag smärta? Varför fick jag ett akut ryggskott?

Jag ser kroppen som helhet och letar orsaken till dina symptom. Har du tidigare haft en skada på tex fotleden/knäleden/höft/axel kan detta påverka dina rygg bör undersökas.

Vid ett symptom såsom akuta hugg, stelhet, spända muskler, huvudvärk eller utstrålning i ben eller armar, bör du ställa dig frågan vad orsaken till symptomet kan tänkas bero på.  Varför är jag stel i mina leder? Rygg?  Varför är min muskel spänd? Varför har jag ischias?

Ofta beror stelhet i rygg, leder och muskler på flera små felaktiga rörelser och felaktig hållning under längre tid. Då uppstår en sk överbelastningsskada, som succesivt orsakar en irritation/inflammation i överbelastad vävnad. Andra riskfaktorer är om du har ett belastande fysiskt arbete eller ett stillasittande kontorsarbete. Andra faktorer som påverkar vår hälsa är kemisk stress, dvs vad vi äter samt att vårt sömnbehov är täckt. 

Kroppen kan ofta kompensera för en felaktig hållning under lång tid innan symptom eller akuta besvär uppstår, därför är det bra att genomgå en undersökning/hållningsanalys även om du inte har akuta besvär. Har du t ex besvär med en knäled under en längre period går du med hälta. Detta orsakar felaktig belastning med smärta/inflammationer i både bäcken och rygg.  Ibland kan ett trauma, fall eller olycka leda till besvär.

Vid ett akut trauma uppstår en akut inflammation i vävnaden som skadas och svullnar. Likaså vid akut lumbago eller ett s k akut ryggskott. All vävnads skada läker med ärrvävnad såsom vid ett skärsår på huden. Läkningsprocessen som följer orsakar stelhet och rörelseinskränkningar, vilket i sin tur kan leda till felaktig belastning om skadan inte rehabiliteras på rätt sätt. Det är därför som det är viktigt att röra sig och bibehålla rörligheten i t ex ryggen efter skada. Den kiropraktiska behandlingen hjälper dig att passivt att återskapa rörlighet i stela områden samtidigt som du själv aktivt rör dig så mycket som möjligt.