Behandling/ Träna/Rehab

Kiropraktisk manuell behandling

Den huvudsakliga behandlingsmetoden är kiropraktisk manuell behandling (s k manipulation eller justering). Den består av en snabb och kontrollerad rörelse som ofta, men inte alltid, följs av en knäppning från behandlad led. Denna knäppning tros bero på en tryckutjämning i berörd led. Det finns även kompleterande tekniker som kiropraktorn använder enskilt eller i kombination med kiropraktisk manuell behandling (se nedan). Vilken teknik som används beror på diagnos och underliggande orsak till dina besvär.

 

Den kiropraktiska behandlingen ska kännas behaglig. Ofta ses och upplevs en ökad rörlighet av behandlade leder och muskler efter behandlingen. Det är normalt med en övergående lokal ömhet, stelhet och/eller trötthet, ofta beskrivet som ”träningsvärk”. Risken för allvarliga komplikationer är minimal och behandlingen är dokumenterat trygg och effektiv.Mobiliserings teknik

Ledmobilisering är en långsam, passiv och mjuk rörelse mot en led eller muskel för att öka rörligheten och skapa avslappning. Vid mobilisering använder kiropraktorn ibland olika hjälpmedel. Behandlingen är alltid individanpassad.  Redskap som kan fokusera ett tryck över triggerpunkter (s k muskelknutor) och/eller ge en svag, kontollerad stöt över besvärsområdet används ofta i kombination (se aktivator behandling)


Nålbehandling

Utförs med sterila engångsnålar och sätts i muskulära besvärsområden,

s k triggerpunkter. En triggerpunkt är ett lokalt irritabelt område i muskler,  som är sammankopplad med ett spänt muskulärt band.

Samma sorts nålar används vid traditionell kinesisk akupunktur som är en annan typ av behandling


Aktivator

En varsam kiropraktisk behandlingsmetod. Instrumentet utför ett svagt, kontrollerat tryck över besvärsområdet.


Kinesiotejp

Elastisk sporttejp som appliceras över besvärsområdet för att stärka och förbättra hållningen


Rehab träning

Om du vill rehabilitera en skada, bör du först genomgå en grundlig undersökning.


Beroende på  vad undersökningen visar, samt individuell målsättning, kan det bli rekommenderas kiropraktisk behandling för att t ex öka rörligheten av ryggens leder, separat eller i kombination med rehab träning av tex  bålstabilitet, höft-, knä- fotställning eller halsrygg- eller skuldra/axel.