Om oss/vanliga frågorThom Dahlberg


Legitimerad kiropraktor (BSc, MChiro, England)Mitt intresse för träning började med akrobatik i tidig. Intresset ledde till artistisk gymnastik och sedan som akrobatik och gymnastik tränare i USA. Under vistelsen i USA blev jag hjälpt av en kiropraktor, och intresset för kiropraktor yrket växte. Efter att spenderat en dag på en kiropraktor mottagning inriktad på idrottsskador, ansökte jag till kiropraktor utbildningen i England. Efter 5 års studier och avslutad Masterutbildning, flyttade jag tillbaka till Sverige. Efter ett års praktik erhöll jag min legitimation. Jag har nu flera års yrkeserfarenhet inom både offentlig och privat verksamhet.

Fritiden spenderar jag gärna med familjen. Jag tränar för att bibehålla hälsa och välbefinnande och tränar regelbundet styrke- och stabilitets övningar. Under ett par år tävlade jag i sprint, 60 m och 100 m, för veteraner. Veteran tävlingar i friidrott är både roligt och socialt och alla tävlar i sin egen åldersklass. Både min egen träning och de rehab planer jag ger innehåller en allsidighet.  

Medicinsk Massageterapeut


Ann-Charlotte Nyblom

Information kommer inom kort

Vanliga frågor


Varför har jag smärta? Varför fick jag ett akut ryggskott?


Jag ser kroppen som helhet och letar orsaken till dina symptom. Har du tidigare haft en skada på tex fotleden/knäleden/höft/axel kan detta påverka dina rygg bör undersökas.

Vid ett symptom såsom akuta hugg, stelhet, spända muskler, huvudvärk eller utstrålning i ben eller armar, bör du ställa dig frågan vad orsaken till symptomet kan tänkas bero på.  Varför är jag stel i mina leder? Rygg?  Varför är min muskel spänd? Varför har jag ischias?


Ofta beror stelhet i rygg, leder och muskler på flera små felaktiga rörelser och felaktig hållning under längre tid. Då uppstår en sk överbelastningsskada, som succesivt orsakar en irritation/inflammation i överbelastad vävnad. Andra riskfaktorer är om du har ett belastande fysiskt arbete eller ett stillasittande kontorsarbete. Andra faktorer som påverkar vår hälsa är kemisk stress, dvs vad vi äter samt att vårt sömnbehov är täckt. 

Kroppen kan ofta kompensera för en felaktig hållning under lång tid innan symptom eller akuta besvär uppstår, därför är det bra att genomgå en undersökning/hållningsanalys även om du inte har akuta besvär. Har du t ex besvär med en knäled under en längre period går du med hälta. Detta orsakar felaktig belastning med smärta/inflammationer i både bäcken och rygg.  Ibland kan ett trauma, fall eller olycka leda till besvär långt efter skadetillfället. Vid ett akut trauma uppstår en akut inflammation i vävnaden som skadas och svullnar. Likaså vid akut lumbago eller ett s k akut ryggskott. All vävnads skada läker med ärrvävnad såsom vid ett skärsår på huden. Läkningsprocessen som följer orsakar stelhet och rörelseinskränkningar, vilket i sin tur kan leda till felaktig belastning om skadan inte rehabiliteras på rätt sätt. Det är därför som det är viktigt att röra sig och bibehålla rörligheten i t ex ryggen efter skada. Den kiropraktiska behandlingen hjälper dig att passivt att återskapa rörlighet i stela områden samtidigt som du själv aktivt rör dig så mycket som möjligt.   


Rekommendationer vid akut smärta. (vid ettkraftigare, trauma fall eller olycka bör du ringa 112)


I det akuta skedet ges avlastande övningar och det är viktigt att röra sig så mycket som möjligt. Att sitta stilla brukar förvärra symptomen. Om du har utstrålande värk eller domningar i arm eller ben, bör du försöka undvika rörelser som förvärrar eller ökar utstrålningen.

När din smärta minskar och rörligheten ökar, kan kiropraktor behandlingen kompletteras med belastande övningar, rehab i gymmet. Akupunktur/nålbehandling kan med fördel komplettera behandling/rehab för att minska smärta i mjukdelar (muskler), som ofta är stela.

Försök att följa den vårdplan som planerats för just dig. Återfall är vanligt och störst risk inom ett par veckor efter den första, akuta episoden.

 

 

BASIC THERAPY

  • Lorem ipsum sitame consteur.


  • Tenpor paritur in veniam nostru.


  • Ercation ullmco laboris aliqure.


  • Dusaute in veltsse pariatur.


  • Ncpteur officia dserun pariatur.
  • Lorem ipsum sitame consteur.


  • Tenpor paritur in veniam nostru.


  • Ercation ullmco laboris aliqure.


  • Dusaute in veltsse pariatur.


  • Ncpteur officia dserun pariatur.


Förnärvarande sökes medicinsk massageterapeut. Vänligen skicka mail till kiropraktikrehab@gmail.com